ÇOMÜ ve Çanakkale Savaş Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ndan 400 İstakoz Yavrusu HMS Majestic Enkazına Salındı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Çanakkale Savaş Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı iş birliği kapsamında, Dardanos Yerleşkesi’ndeki Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’ne ait Deniz Canlıları Araştırma, Uygulama Merkezi’nde yetiştirilen 400 ıstakoz yavrusu, Çanakkale Savaşı’nda batan ‘HMS Majestic’ savaş gemisi enkazına bırakıldı.
Proje kapsamında, ekonomik değerleri nedeniyle avcılık baskısına maruz kalan ıstakozların doğadaki popülasyonunu desteklemek ve azalan balıkçılık kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla hazırlanan iş birliği ile 400 ıstakoz, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi laboratuvarlarında üretildi. Bu yavrular, Çanakkale’nin Eceabat ilçesi açıklarında 20 metre derinlikteki ‘HMS Majestic’ batığına salındı. Etkinliğe, üniversitenin Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Murat Yiğit ve diğer yetkililer de katıldı.
Çanakkale Savaş Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Gelibolu Sualtı Parkı’nda yapılan çalışmayı önemsediğini belirterek, “Buradaki canlı varlığını artırmak için bir çaba içerisindeyiz. Artık Gelibolu Sualtı Parkı, sadece tarihi bir yolculuk yapmak isteyenlerin ilgisini çekmeyecek, aynı zamanda zengin denizel canlı yaşamını da keşfetmelerini sağlayacak” dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise yaptığı açıklamada, doğal denizel ekosistemin korunması için yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, “İnsan faaliyetleri ve vahşi avcılık sonucunda ıstakozlar gibi canlıların nesillerinin tükenme riski altında olduğunu belirtmek isterim” dedi. Konuşmaların ardından 400 yavru ıstakoz, HMS Majestic enkazı yakınlarına denize bırakıldı.